hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I  inspiration  I  kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

penedès

 

 

De flesta besökare till Katalonien kommer för att leva storstadsliv i Barcelona under några dagar. Det är en fantastisk stad med en skön blandning av välbesökta stränder och Modernista arkitektur 1) , gourmetkrogar och lokala tapasbarer, konstmuseer och shopping. Men också den som vågar söka sig utanför myllret av denna miljonstad blir rikligt belönad. Redan efter en kort färd med bil eller tåg byts det hektiska statstempot mot ett grönt landskap med små byar, leende katalaner och traktorer. Väl i Penedès är det svårt att föreställa sig att kosmopolitiska Barcelona ligger mindre än en timme bort. Här är det vinfälten som regerar med endast en svag konkurrens av Arbequina olivens knotiga träd.

 

 

 

Det är en njutning att bo i Penedès, mellan havet och bergen och mitt bland vinfälten.  Att vi hamnade just här är egentligen något av en slump, men när vi väl kommit hit har vi inte funnit någon anledning att flytta. Vi har hittat hem. Och för att ytterligare befästa våra rötter i den kalkstensrika jorden har vi planterat vår alldeles egen vinranka. Det lär dröja ett tag innan vi kan hoppas på någon större skörd, men den ger en efterlängtad skugga under årets varmaste dagar.

Vi är inte ensamma om att tycka att Penedès ​​är en av de mest spännande vinregioner i Spanien. Området genomgick under 1980-talet något av en vinrevolution när skickliga vinmakare insåg områdets potential. Vändpunkten skedde när de lärde sig tolka och nyttja skillnaden i mikroklimatet inom de olika zonerna på bästa sätt. I regionen produceras idag ett brett utbud av vinstilar, men trots allt är det den mousserande Cavan som är regionens okrönta drottning.

 

     

 

Vinregionen Penedès är uppdelad i huvudsak tre zoner: Penedès Marítim (mellan kusten och Garraf-massiven), Penedès Superior (vid bergskedjan Ordal) och Penedès Central (slättlandet mellan de två bergskedjorna). Tack vare utvecklingen de senaste decennierna bjuder Penedès på vin av hög kvalitet och ett brett spektrum av vinstilar. Bara i Penedès finns det elva skilda DO regioner (Denominaciòn de Origen). 2)

Närmast kusten ligger Penedès Marítim med ett typiskt varmt och fuktigt Medelhavsklimat. Marken är rik på kalksten och lera vilket lämpar sig bra för de blå druvsorterna Garnacha (Garnaxa), Tempranillo och Cariñena (Carinyena) , men även för de traditionella gröna druvsorterna Xarel.lo och Macabeo.

Åker vi vidare inåt landet kommer vi till en dalsänka där Penedès Central ligger på en altitud runt 500 m.ö.h. Här är det något svalare vilket lämpar sig väl för flertalet gröna druvsorter. Det är här merparten av druvorna till Cavaproduktionen odlas, och främst de lokala varianterna Macabeo, Xarel.lo och Parellada. Genom strategisk experimentering har skickliga odlare också lyckosamt infört internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

 

 

 

Penedès Superior, med en genomsnittlig altitud av 800 m.ö.h., är den högst belägna regionen. Klimatet här är fuktigare med riklig nederbörd och störst temperaturskillnade mellan sommar och vinter-perioden. Marken har mer inslag av krita vilket föredras av den lokala druvan Parellada, en av de viktigaste druvsorterna vid framställningen av Cava. Också odlingen av den internationella mer kända druvsorten Cabernet Sauvignon är mycket lyckad här tack vare det specifika klimatet. På senare år har även andra gröna druvsorter etablerats här, exempelvis Muscat, Riesling, Gewurtztraminer, Chenin Blanc och Chardonnay.

 Penedès kan skryta med många moderna och experimentella viner som erhållit internationellt renommé och höga betyg i vinexperternas tester. Ändå lever en alternativ kultur kvar sida vid sida med denna perfektionssökande skara. En kultur baserad på tradition där robusta röda och fräscha vita viner säljs på flaskor utan etikett eller per liter på dunk. Och visst finns det tillfällen då dessa spartanska och flärdfria viner smakar alldeles utmärk i gott sällskap av den lokala maten serverad på någon av de många genuina restaurangerna i byn. Låt oss njuta! 

 

   

 

Välkommen till Katalonien och Penedès!

o Programförslag på vinresor i Penedès

 

 

o Håll dig uppdaterad om vad som händer i Penedès

 

 

1)     Modernista – Eller Katalansk Modernism - uppstod i slutet av 1880-talets slut och varade fram till 1910-talets början. Modernistarörelsen initierades som ett försök att lyfta fram den katalanska kulturen och inbegrep utöver arkitektur även konst, musik och litteratur. Inom arkitektur har stilen ofta jämförts med Jugend/Art Noveau med dess organiska former ofta med inspirationen hämtad i naturen. Rörelsens centrum var Barcelona och det är här vi idag kan njuta av några av de främsta uttrycken för stilen, inte minst Gaudìs storartade Sagrada Familia katedral och den lekfulla Parc Güell.

 

 

2)     DO - Denominación de Orígen (spanska) eller Denominació d'Origen (katalanska). DO är den näst högsta klassen av ursprungsbeteckning i Spanien och innehas av ett 60-tal regioner. Högsta klassen heter DOC (Denominación de Orígen Calificada) eller DOQ (Denominación de Origien Qualificada) och har enbart tilldelats två regioner: Rioja (1991) och Priorat (2003).

 

          Home