hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I inspiration  I  kontakt

 

 

 

 

               

 

 

priorat

  

 

Till Priorat kommer besökare från hela världen för att vandra, klättra, paddla och framför allt för att njuta av de fantastiska viner som produceras här. Naturen är slående vacker med lummiga vingårdar och böljande terrasser som bryter tvärt mot de branta bergsväggarna typiska för regionen. Varje yta som är möjlig att odla täcks av vinrankor i prydliga rader.

Arbetet på de branta sluttningarna är slitsamt, druvorna måste plockas för hand och sorteras efter kvalitet. Inga maskinskördar är möjliga. Den karga jorden och det speciella klimatet på odlingarna som ligger på mellan 700 och 1000 meter över havet ger en mycket låg avkastning. Så varför väljer så många seriösa vinmakare just Priorat? Svaret finns i vinet.

 

 

 

De otillgängliga bergen i Priorat är födelseplatsen för intensiva, mineralrika röda viner som många kännare anser utgör Spaniens absolut främsta viner. Den distinkta kvarts- och skifferrika jorden (lokalt kallad llicorella), områdets många soltimmar och de arbetsamma och passionerade vinodlarna och vinmakarna har gett Priorat ryktet som en av Spaniens mest innovativa vinregioner.

Förhållandena är idealiska för att få ut de bästa egenskaperna hos inhemska druvor som Garnacha (Garnaxa), och Cariñena (Carinyena) men även för internationellt mer kända sorter som Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. De små guldglimmande partiklarna i skifferstenen reflekterar solens strålar och stenen behåller värmen även under natten. Detta tvingar vinrankornas rötter djupt ner i marken i jakt efter vatten, näring och mineraler vilket gör att vinstockarna är väl förankrade i marken även under storm och regnperioden. Allt detta ger en låg men kvalitativ avkastning och tåligare druvor.

 

       

 

Regionen har en historia av vinframställning som sträcker sig tillbaka till medeltiden, då munkar från Kartusianorden grundade klostret La Cartoixa D'Escaladei (Stege till Gud) och började odla druvor för vintillverkning.  Namnet Priorat går att härleda till klostret där ledaren, eller Priorn, styrde över sitt område, eller Priorat, med absolut kontroll. Idag är klostret i ruiner men lockar fortfarande många besökare.

När Phylloxera epedimin under artonhundratalet slog ut vinindustrin i regionen vände sig bönderna till grödor som mandlar och oliver, men under nittonhundratalet återuppstod intresset för detta speciella område och sedan 1990-talet har Priorat erhållit något av en kultstatus inom vinvärlden. Priorats bästa viner är koncentrerade och fulla av karaktär. Vinerna är uttrycksfulla, fräscha och mindre ekade än många traditionella spanska röda viner vilket har gett Priorats viner en hängiven publik, inte minst utanför landets gränser. Priorat är en av endast två regioner i Spanien som erhållit den högsta nivån av ursprungs-beteckningar, Denominación de Orígen Calificada (spanska) eller Denominació d'Origen Qualificada (katalanska). 1)

 

 

Priorats potenta viner är den idealiska följeslagaren till det Katalanska köket som består av robusta korvar, eller botifarra, grytor på kalv, vilt och svamp, rostade grönsaker som serveras med romescosås och det viktigaste av allt, pa amb tomaquet, ett absolut måste på varje katalanskt bord. Katalanerna är minst sagt stolta över sitt bröd med tomat som nr det är som bäst är gjort på lätt rostat lantbröd som gnids med vitlök och solmogna tomater för att avslutas med en nypa havssalt och rikligt med olivolja av den lokala Arbequina oliven som växer i utkanten av vingårdarna. Priorat erbjuder njutning för alla sinnen!

 

Välkommen till Katalonien och Priorat!

o Programförslag på vinresor i Priorat

 

1)     DOC - Denominación de orígen calificada (spanska) eller DOQ - Denominació d'Origen Qualificada (katalanska). DOC (även förkortat DOCa) är den högsta klassen av ursprungsbeteckning i Spanien och innehas för närvarande bara av regionerna Rioja (1991) och Priorat (2003) . Nästa klass heter DO (Denominación de Origien) och innehas av ett sextiotal regioner.