hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I inspiration  I  kontakt

 

 

 

 

      

 

 

 

 

vinresa i priorat

  

Denna sida är under utveckling. Hör gärna av Dig för mer information om vinresor i Priorat!

 

Geografiskt är Priorat ett litet och svårodlat område, men vinerna som produceras här har stor personlighet och mycket kraktär. Priorat är en av de två regioner som erhållit den högsta spanska ursprungs- och kvalitetsbeteckningen DOC, eller DOQ 1) på katalanska (den andra är Rioja). De största druvorna i området är Cariñena (Carinyena) och Garnacha (Garnaxa) som dominerar de flesta vinerna från Priorat. Detta programförslag är på totalt fyra dagar med besök på vinhus varvat med andra gourmetupplevelser i Priorat. Självklart går det också bra att lägga till ytterligare dagar för att hinna upptäcka mer av allt vad Katalonien har att erbjuda. Vill Du göra en kortare vinresa så ordnar vi med nöje även detta åt Dig.

 

Dag  1 - Välkommen till Katalonien!

Vi möts på Barcelonas flygplats El Prat (alternativt på flygplatsen i Girona, hotellet i Barcelona eller annan mötesplats vi kommer överens om). Resan görs i en bekväm privat buss. På hotellet njuter vi först av lite tapas och en välkomstdrink. Förarrangerad incheckning gör att Du slipper vänta på Din nyckel eller bära upp Ditt bagage till rummet. Efter att Du installerat Dig på Ditt rum finns det möjlighet till en stunds vila alternativt en promenad i byn.  

 

Framåt kvällen möts vi upp för att gå igenom programmet för de följande dagarna. Vi kör igång med en provning av vita viner från Priorat. Efter provningen serveras vi en trerätters middag i hotellets matsal. Får vi föreslå att ni kompletterar maten med ett väl anpassat vinpaket?

 

Dag  2 - Priorat, det återupptäckta vinlandet

Vi tar en lugn morgon med frukost på hotellet innan vi ger oss ut i denna spännande vinregion. Första besöket för dagen blir i någon av de pittoreska små byar som kännetecknar regionen. Vi besöker vingården, pratar om vinframställning och självklart provar vi husets viner tillsammans med ägaren eller vinmakaren.

Lunch intar vi på en restaurang som serverar rustik mat från närområdet, mat som passar perfekt till vinet från Priorat.

 

Under eftermiddagen gör vi en historisk tillbakablick och besöker Escaladei. Här ges det tillfälle att i egen takt prova viner, besöka det lilla museét och lära sig mer hur de munkar från Kartusianorden grundade klostret La Cartoixa D'Escaladei (Stege till Gud) och började odla druvor för vintillverkning.  Namnet Priorat går att härleda till klostret där ledaren, eller Priorn, styrde över sitt område, eller Priorat, med absolut kontroll.

 

Middag avnjuter vi, på egen hand eller i grupp, på restaurang i Torroja. Några minuters promenad till hotellet kan kännas skönt efter dagens program.

 

 

Dag  3 - Gratallops - Priorats huvudstad

Vi ägnar dagen åt Gratallops, som är något av en centralort inom denna vinregion. Det var här de första entusiasterna slog sig när Priorat återupptäcktes under 1980-talet. Vårt första besök för dagen blir på någon av byns mindre vinhus med en årlig produktion på 10-20.000 flaskor.

Lunch tar vi i kombination med besök på vinhus och provning och får tillfälle att ställa frågor om hemligheten bakom Priorats framgångar.

 

Under eftermiddagen ges det tillfälle att ta igen sig på hotellet, eller låna cykel och ge sig ut i det vackra landskapet. På kvällen samlas de som vill i köket och förbereder gemensamt kvällens middag. Under middagen gör vi en jämförelseprovning med röda viner från Rioja och Priorat.

 

 

Dag  4 - Priorat och grannen Montsants

Efter frukosten tar vi oss till grannområdet Montsants. Trots att de två regionerna ligger intill varann är jordmånen här helt annorlunda, men druvorna som odlas är desamma. En intressant jämförelse!

 

Efter utflykten till Montsants tar vi oss tillbaka till Priorat. Under lunchen upptäcker vi ytterligare en av regionens pärlor till restauranger.

 

----Sista planerade besökat gör vi på ytterligar ett av Priorats fantastiska vinhus.

 

-----Avslutningsmiddag

 

Dag  5 - På återseende!

Efter frukost följer vi er till flygplatsen eller till ert hotell i Barcelona om ni väljer att kombinera vinresan med några dagar i vår vackra stad. Önskar någon stanna ytterligare dagar med besök på vinhus i  Priorat, eller kanske utforska någan av de andra intressanta vinområden Katalonien har att erbjuda, går det självklart att förlänga resan. Det finns mycket kvar att upptäcka!

 

 

Vi har hunnit med

o Tapas och välkomstdrink på hotellet, programgenomgång

o Priorat– Fyra besök på vinhus med provningar plus egen tid i Escaladei

o Montsants– Ett besök på vinhus med provning

o Ytterligare provningar: vita viner från Priorat, jämförelseprovning: Priorat och Rioja

o Tre luncher på vinhus eller restaurang med lokala specialiteter och vin

o Välkomstmiddag på hotellet, en middag på restaurang i Priorat och en middag med gemensam matlagning av Katalansk mat.

o En middag, på egen hand eller i grupp, i Torroja (ingår ej i priset förr resan).

 

Vill Du byta ut ett eller flera besök på vinhus mot andra upplevelser går det självklart bra. Vår avsikt med SweetEasy är att erbjuda skräddarsydda upplevelse- och vinresor med ett program anpassat efter gruppens önskemål och intressen.

 

 

Pris

Priset för detta upplägga är från 7 900 kronor per person. Enkelrumstillägg för fyra nätter på våra rekomenderade hotell ligger på runt 1 500 kronor. Extra dagar kan bokas för från1 500 kronor per person och dag (beroende på program).

 

Detta ingår i priset

 

o Fyra nätter med frukost på vårt utvalda hotell i Priorat (tillägg för enkelrum från 1 500 kronor för fyra nätter)

o Transport med privat buss: hämtning och lämning på flygplatsen i Barcelona samt alla resor inom programmet

o Samtliga besök och vinprovningar på vinhusen i Priorat och Montsants

o Två ytterligare vinprovningar: vita viner från Priorat och jämförelseprovning med viner från Rioja och Priorat

o Tre luncher (inklusive vin) - önskas vin utanför menyn går detta att beställa separat ur restaurangens vinlista till en extra kostnad.

o Tre middagar (exklusive vin) – en middag på hotellet, en middag på restaurant samt en middag med gemensam matlagning (middagen i Torroja är inte inkluderad i totalpriset för resan)

  

Detta ingår inte

 

o Flygresa till Barcelona (alternativt Girona)

o Reseförsäkring och avbokningsskydd

o Mat, dryck, transport, aktiviteter och utflykter utanför programmet

o Inköp av viner, transport av viner

o Andra personliga utgifter

o Dricks på hotell och restauranger

o Hotell, måltider, aktiviteter och transport vid eventuell förlägning av resan

 

 

o Programförslag - vinresa i Penedès

o Programförslag - vinresa i Penedès och Priorat