hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I  inspiration  I  kontakt

 

                                       

          o programförslag

          o vanliga frågor (FAQ)

          o bokningar

          o boende

          o vinhus

          o måltider

          o upplevelser

                                 

 

 

 

 

upplevelser

 

Olivoljeprovning

I både Penedès och Priorat är det vinfälten som dominerar och följer landskapets kontur, men här och var bryts de prydliga raderna av ett uppstickande olivträd. Många vinhus av akt har en superb olivolja i sitt sortiment, oftast baserad på den lokala Arbequinaoliven. 

Intresset för att prova olivolja i sin naturliga form eller i kombination med andra smaker växer. Några decennier tillbaka såldes olivolja enbart på Apoteket i Sverige. Idag är olivolja ett naturligt inslag i det svenska köket och mataffärernas utbud av olivolja växer ständigt. Vi ställer krav på vår olivolja och skiljer på oljor beroende på smak och intensitet. Många av oss har flera oljor för olika syften på kökshyllan - för stekning, salladsdressing, eller bara för att njutas med färskt bröd eller mörk choklad.

Den bästa olivolja vi har testat var en ofiltrerad olja från just Arebequinaoliven. Vi serverades oljan under en lunch i Priorat och nämnde för restaurangägaren att han hade en fantastisk olivolja. På väg ut från restaurangen lämnade han över en flaska så att vi skulle kunna fortsätta att njuta hemma.

  

Chokladprovning

Sant Sadurni d'Ánioa är onekligen mer känt som centralorten i Cavaland och lockar många besökare till det stora antalet vinhus som ligger i staden och dess omnejd. Mindre känt är att staden också är hemorten för katalansk chokladtillverkning. Vad sägs om en kombinerad choklad- och Cava-provning?

 

Vinägertillverkning

I staden El Vendrell i Penedès ligger ett vinhus som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativ vinäger. Kocklaget bakom den årliga Nobellbanketten har valt ut en av deras bästa vinäger att serveras till kungligheter och andra dignitärer. Missa inte chansen att själv provsmaka denna vinäger under Ditt besök i Katalonien.

 

Bacardimuséet i Sitges

Information kommer inom kort!

 

 

Olivskörd

Att plocka oliver är otroligt fridfullt och avslappnande. Det krävs inga förkunskaper och det är ingen stress att få in oliverna så snabbt som möjligt.  I Katalonien skördar de flesta sina oliver under november månads soligaste dagar. Regnar det den dagen skörden planerats skjuts den upp tills solen skiner igen. Både oliverna och plockarna skall må bra under skörden. Vid lunchtid samlas familj och vänner runt bordet och njuter av det lokala vinet och oljan tillsammans med bröd och kanske sardiner eller butifarra (katalansk korv) direkt från grillen. Olivskörden är ett av årets höjdpunkter.

 

Vindruveskörd

Information kommer inom kort!

 

Vinprovning och vandring

Information kommer inom kort!

 

Matlagningskurs

Information kommer inom kort!

 

Fiesta Major