hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I  inspiration  I  kontakt

 

 

 

          o programförslag

          o vanliga frågor (FAQ)

          o bokningar

          o boende

          o vinhus

          o måltider

          o upplevelser

                       

 

 

 

 

 

vanliga frågor

 

 

Kan jag köpa vin under besöken på vinhusen?

Efter att ha provat de vin som produceras på vingårdarna vi besöker lockas de flesta att köpa med sig några flaskor hem. De vinproducenter vi jobbar med föredrar att sälja vin direkt till Dig som konsument så det går i de flesta fall utmärkt att köpa allt från enstaka flaskor till lådor. Det ses som ett tecken på att Du uppskattar deras viner. Många vinhus kan också ordna transport av vinerna Du köper på resan. Billigast blir det om gruppen enas om en adress dit alla viner skickas för vidare distribution till övriga deltagare. Hör gärna av Dig till oss på SweetEasy om Du har frågor angående detta.

 

Vilken typ av mat serveras under resan?

Vi är av övertygelsen att viner från en region passar som bäst tillsammans med det lokala köket då de delar både historia och terroir. Den gemensamma nämnaren för de restauranger, vinhus och hotell vi jobbar med är att de serverar lokala delikatesser, traditionellt och rustikt eller mer experimentellt, men alltid baserat på katalanska, närproducerade råvaror och ofta lagat enligt mormors eller farmors bästa recept.

Luncher och middagar består alltid av minst tre rätter, ibland av flera smårätter och njuts tillsammans med lokala viner. I Katalonien börjar lunchen ofta vid två-tiden och fortsätter framåt fyra. När det är möjligt äter vi lunch på någon av de vinhus vi besöker för att kombinera vinprovning med mat. Det är då inte ovanligt att vinmakaren själv sitter med till bords för att förklara sin filosofi kring vinodling och vinmakeri. Vid nio sätter vi oss till bords för att serveras middag. Ofta kommer kocken ut för att prata om maten som serveras eller för att få lite välförtjänt beröm. Det är också möjligt att ordna gemensam matlagning då vi lär oss att laga traditionella Katalanska recept.

Har Du särskilda önskemål om restauranger Du vill besöka inkluderar vi gärna dessa i programmet. Har Du matallergier eller äter en speciell kost så hör av Dig till oss så ordnar vi något som passa Dig.

 

Hur är vädret i Katalonien?

Katalonien har ett milt Medelhavsklimat vilket gör det möjligt att besöka regionen året runt. Vissa menar att det bara är två årstider här; den varma och soliga sommaren som ofta sträcker sig mellan slutet av april till början av oktober och att det under resten av året är vår. Visst kan det regna och blåsa även här, men ofta följs kortare regnskurar av blå himmel och sol. Varmast är det i juli och augusti då de flesta söker skuggan snarare än solen. Då kan det kännas skönt att besöka de svala vinkällarna. Kallast är det i december till februari, men ofta går det att njuta av en lunch 'al-fresco' även under den katalanska vintern. Det är bara en fråga om klädval.

 

Behöver man vara vinexpert för att åka på en vinresa?

Du behöver absolut inte vara någon vinexpert för att resa med SweetEasy. Det enda vi, och vinmakarna vi besöker, förväntar oss av Dig är att Du är intresserad av vin.  Åker Du på Din första vinresa kommer Du att lära Dig otroligt mycket om vin - vindruvors olika karaktär, hur vinets terroir (jordmån och odlingsläge) inverkar på det vin vi dricker, fördelen med olika framställningsmetoder och mycket annat. Du behöver inte heller vara proffs på att prova viner utan huvudsyftet tycker vi är att vi får möjlighet att bekanta oss med de entusiastiska och passionerade vinmakare som producerar viner här och att få ta del av resultatet av deras hårda arbete.

Har Du flera vinresor bakom Dig, eller är Du utbildad inom vin, får Du möjlighet att bättre lära känna den katalanska vinvärlden under en resa med SweetEasy. Vinproducenterna svarar gärna på Dina frågor och det finns möjlighet att få göra vertikalprovningar eller kanske Din egen coupage. 

Det vi tycker är viktigast är att få introducera Dig till några av de mest intressanta vinproducenterna i regionen, att Du får vandra bland vinrankorna och besöka vinkällarna. Och självklart hoppas vi att Du tycker att det är lika spännande att prova de otroliga viner som produceras här. 

 

Hur bör man vara klädd under en vinresa?

Vi rekommenderar bekväma kläder som inte är alltför ömtåliga under besöken på vinhusen. I vingårdar och vinkällare är sköna skor att föredra, inga höga klackar eller hala sulor. Under sommaren kan det vara skönt med en hatt eller keps och solglasögon för att skydda mot solens starka strålar vid en promenad i vinfälten. Under vintermånaderna kan en varm tröja eller jacka, kanske även hatt eller mössa, värma skönt ifall det blåser. En vattentät jacka, eller ett paraply, är en bra gardering om regnet skulle komma. Även på sommaren kan ett varamare plagg, som en kofta, vara skönt då det kan kännas kallt nere i vinkällaren i kontrast till solens hetta.  

Det finns inga krav på att byta om till middagen, men visst kan det vara trevligt att klä upp sig lite ibland. I Katalonien är klädstilen avslappnad, särskilt ute på landet där vingårdarna ligger.

 

Hur mycket kostar en vinresa med SweetEasy?

Vi skräddarsyr våra resor efter gruppens preferenser och intressen så vi har inget fast pris. Vi jobbar gärna fram ett programförslag efter den budget Du har. Kolla gärna våra förslag på vinresor i Penedès och Priorat för en uppfattning på hur mycket en vinresa kan kosta. 

o Vinresor i Penedès och Priorat

o Vinresor i Penedès

o Vinresor i Priorat

 

Vad ingår i priset på resan?

Det framgår alltid tydligt i programförslaget vad som ingår. När programmet för resan är fastställt beräknar vi det slutgiltiga priset och skickar en bekräftesle på vad som ingår. I allmänhet ingår:

o Transport till och från flygplatsen (eller annan fastställd mötesplats).

o Samtliga resor inom programmet som görs i den gemensamma bussen.

o Hotellövernattningar (enkelrumstillägg tillkommer)

o Luncher på restaurang eller på vinhus, inklusive vin.

o Guide/reseledare från SweetEasy o Vissa gemensamma middagar, exklusive vin.

o Samtliga provningar och besök på vinhus

o Eventuella ytterligare provningar med SweetEasy 

 

Normalt ingår inte:

o Flygresan till och från Barcelona (alternativt Girona) ingår inte i priset.

o Reseförsäkring eller försäkring gällande vid avbokning

o Mat, dryck, transport, aktiviteter och utflykter utanför programmet

o Inköp av viner, transport av viner

o Andra personliga utgifter

o Dricks på hotell och restauranger

o Hotell, måltider, aktiviteter och transport vid förlängning av resan

 

 

Hur mycket pengar behöver jag ha med mig?

Svaret på den frågan är högst personlig. Ofta går det bra att betala med kort, men visst är det alltid bra att ha kontanter med sig. Efter att ha provat viner hos de vinproducenter vi besöker och smakat på lokala specialiteter under måltiderna är det trevligt att köpa med sig ät- och drickbara souvenirer så att njutningen kan fortsätta hemma. Kontanter är bra till dricks på hotell och restauranger och för små utgifter under resan.

 

 

Hinner jag med någon 'sightseeing'/'shopping' under resan?

Varje resa är unik och anpassad efter gruppens önskemål. I våra programförslag har vi fokuserat på mat- och vinupplevelser, men självklart går det bra att byta ut några besök på vinhus mot andra aktiviteter eller mot ledig tid som kan ägnas åt 'shopping'. Vi föreslår annars att resan förlängs med några dagar i Barcelona, eller kanske Tarragona eller Girona. Vi hjälper gärna till med rekommendationer på hotell, restauranger och sevärdheter som kan passa Dina preferenser.

 

 

När och hur skall resan betalas?

Exakta villkor för betalning erhålls vid förfrågan eller bokning. Normalt sker betalning via banktransfer till SweetEasys konto på Banco Sabadell i Barcelona. Generellt gäller att bokningen bekräftas när anmälningsavgiften på runt 20% av totalpriset betalats och att slutbetalningen skall göras minst 30 dagar före resans början.

 

Om anmälningsavgiften inte betalats inom överenskommen tid förbehåller SweetEasy rätten att anse att resan inte är bokad. Om slutbetalning inte sker före överenskommet datum har SweetEasy rätt att anse resan som avbokad och behålla anmälningsavgiften.

 

Bör jag teckna reseförsäkring/avbeställningsskydd?

Många hemförsäkringar inkluderar en reseförsäkring så kolla först med Ditt försäkringsbolag vad som gäller i Ditt fall. Om Din hemförsäkring inte ger ett tillräckligt skydd vid utlandsresa och vid avbeställning rekomenderar vi att Du tecknar en speciell försäkring för detta. Det finns försäkringsbolag specialiserade på reseförsäkringar och avbeställningsskydd, men de flesta försäkringsbolag kan ordna detta för en enskild avgift alternativt en årspremie. Vid bokning av flygbiljett kan ibland också en reseförsäkring tecknas, men kolla vad den omfattar. SweetEasy säljer inte reseförsäkringar eller avbeställningsskydd.

 

Vad gäller vid avbokning?

Exakta villkor för avbokning erhålls vid förfrågan eller bokning. Villkoren skiljer sig beroende på om hela gruppen eller enskilda resenärer avbokar resan. Vid avbokning av enskilda resenärer, oavsett orsak, gäller normalt att:

o Vid avbokning mer än 30 dagar före resans början tillkommer ingen ytterligare avgift utöver redan inbetald anmälningsavgift (på runt 20% av resans totala kostnad). Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning.

o Vid avbokning 15-30 dagar före resans början tillkommer en avbokningskostnad på ytterligare 30% av resans totala kostnad (plus anmälningsavgiften på runt 20%).

o Vid avbokning 14 dagar före resans början eller senare skall en slutbetalning av resans hela pris göras till SweetEasy. 

 

Vid avbokning av en hel grupp, oavsett orsak, gäller normalt att:

o Vid avbokning mer än 30 dagar före resans början tillkommer ingen ytterligare avgift utöver redan inbetald anmälningsavgift (på runt 20% av resans totala kostnad). Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning.

o Vid avbokning 30 dagar före resans början eller senare skall en slutbetalning av resans hela pris göras till SweetEasy.