hem  I  sweeteasy  I  vinresor  I  inspiration  I  kontakt

 

                                       

          o programförslag

          o vanliga frågor (FAQ)

          o bokningar

          o boende

          o vinhus

          o måltider

          o upplevelser

                             

 

 

 

 

vinhus

 

Vinturism är fortfarande relativt nytt i Katalonien så många av de mindre vinhusen har inga öppna besökstider eller guider anställda. Under våra resor i Penedès, Priorat och Montsants, och under mässor och evenemang inom mat och vin, har vi lärt känna många entusiastiska och intressanta vinmakare. Vi tycker att det är viktigt att våra gäster tas emot med stort intresse och personligt engagemang och, när det är möjligt, är ägaren och vinmakaren själv som tar emot oss. Därför rekommenderar vi gärna de lite mindre producenterna med en egen filosofi om vinodling och vinframställning.

 

För att kunna erbjuda mat- och vinresor anpassade efter gruppens önskemål och intresse gör vi våra bedömningar baserad på olika paramentrar. I vår inofficiella betygsättning av de vinhus vi besökt har vi främst tittat på:

o  bemötande - det personliga mötet och entusiasmen 

o  vinhuset - en intressant historia, naturskönt läge, spännande arkitektur

o  filosofi - hantverksmässig vinframställning, ekologisk och biodynamisk odling, val av druvsorter, lagringsmetoder

o  vinet - det kanske viktigaste av allt! Vi utgår från vår egen smak i kombination med vilka utmärkelser vinet fått både lokalt och internationellt

 

Vi tar gärna fram förslag på vinhus baserat på vad Du tycker är särskilt intressant. Kanske vill gruppen bara besöka vinhus med ekologisk odling? Eller testa de viner som fått högsta betyg i Wine Advocate och Wine Spectator? Eller de allra minsta producenterna? Eller de mest kända? Bland våra personliga favoriter finns representanter från samtliga dessa kategorier och för att göra resan riktigt intressant och variationsrik föreslår vi gärna en kombination av vinhus med särpräglad karaktär, fantastiska viner och belägna  i naturskön omgivning.

 

Penedès

Majoriteten av vinproducenterna i Penedès är centrerade i och runt Sant Sadurni d'Anoia och Vilafranca i Alt Penedès. Här kan Du besöka små familjeägda vinhus med en årlig produktion på runt 100-200,000 flaskor, och där delar av processen fortfarande sker mer eller mindre manuellt. Också de äldsta och absolut mest kända Cavaproducenterna, Freixnet och Cordoniu, är etablerade här. Tillsammans producerar de varje år 20-22 miljoner flaskor, vilket motsvarar kring 75% av all Cava från Katalonien.

Penedès är främst känt för sina många, och allt mer uppskattade Cavasorter, men här tillverkas också mycket bra vin. Traditionellt har de vita vinerna och rosévinerna haft högst anseende men allt fler har fått upp ögonen också för de röda som vinner alltmer uppmärksamhet. Vi sätter gärna samman ett personligt programförslag för Din grupp där det bjuds på både Cava, vitt, rosé och rött. Våra egna favoriter återfinns bland de mindre producenterna som tagit fram Cava och viner med stor personlighet som vunnit ett allmänt erkännande och erhållit en välförtjänt framgång.

 

o Programförslag Penedès

 

Priorat

I Priorat är även de allra största producenterna små i internationell bemärkelse. Trots att regionen har en lång och intressant historia är detta något av ett nybyggarområde i den moderna vinvärlden. De första vinhusen etablerades under 1980-talet. René Barbier var en av de vinmakarna som 1979 återupptäckte områdets fantastiska potential och tillsammans med fyra andra pionjärer (Álvaro Palacio, Carles Pastrana, José Lluis Perez (idag är det dotterns Sarah Perez som tagit över) och franskättade Daphne Glorian) slog sig samman och satte upp ett vineri i Gratallops där de tillverkade ett vin var. Efter det framgångsrika samarbetet etablerade de sina egna vinerier runtom Gratallops där de fortfarande är möjligt att stöta på några av dem. 

I Priorat kan Du träffa första generationens vinmakare som med stor entusiasm varje år producerar inte mer än 8-10,000 flaskor i en lokal stor som ett privat garage. Här får drömmen om ett eget vinhus nytt bränsle. Även om Du inte hade turen att ärva ett vinslott, eller finanserna att köpa ett, är det ändå möjligt att börja från början och i liten skala. Många av de mindre producenterna jobbar enbart med ekologisk vinodling och intresset för de biodynamiska principerna växer allt mer. Här kan Du lära Dig om månens betydelse för arbetet i vingården och hur småkrypens återkomst tolkas som något positivt.

 

o Programförslag Priorat